Ciuperci Otravitoare

Amanita muscaria - Buretele pestrit, muscarita
                   Pãlãria este globuloasã în tinerete, apoi ca un clopot bombat, iar spre maturitate devine aproape planã. Culoarea pãlãriei este rosie cu scvame albe, ce se iau usor cu unghia. Piciorul este alb, bulbos la bazã, înconjurat de volvã în forma de solz. În stadiul tânãr volva este puternic dezvoltatã. Piciorul la partea superiorã prezintã un inel bine vizibil. Carnea este albã, devenind roscatã sub cuticula ce acoperã pãlãria. Lamele sunt albe. Aceastã ciupercã este toxicã, dar nu la fel de periculoasã ca Amanita phalloides, Amanita verna, Amanita virosa, Amanita citrina si Amanita pantherina. Creste în luminisuri de pãduri de conifere si de foioase. Semnele intoxicatiei la muscaritã apar dupa câteva ore si se manifestã prin greatã, ametealã, pierderea cunostintei, un fel de betie, uneori cu delir furios.

Amanita phalloides - Buretele viperei
Pãlãria este cãrnoasã, la început aproape sfericã, apoi dreaptã. Are culoarea verzuie sau mãslinie. Pe suprafatã, pãlãria are niste dungi fine care pleacã din centru spre marginea pãlãriei. Carnea este albã, cu miros urât mai ales la ciupercile bãtrâne. Lamelele sunt colorate alb-gãlbui. Existã si varietati cu pãlãria brunã, galbenã sau chiar albã. Piciorul este înalt, cãrnos, de culoare albã, cu volva dezvoltatã si cu inel alb. Creste prin pãdurile de rãsinoase si foioase, prin tufisuri, din iunie si pânã în octombrie. Este ciuperca cea mai toxicã dintre Amanite. Simptomele intoxicatiei la aceastã ciupercã apar târziu (dupã 10-12 ore).


Amanita verna - Buretele primãvãratic

Aceastã ciupercã are pãlãria albã si creste prin pãdurile de rãsinoase si foioase, din mai pãnã în august. Este o ciupercã foarte toxicã.
















Amanita pantherina - Buretele panterei
Pãlãria este în formã de clopot, apoi semisfericã si în cele din urmã planã, cu adâncituri la mijloc. Suprafata pãlãriei este de culoare brun-deschis sau brun-cenusiu, lipicioasã pe timp umed, prezintã solzi albi, fãinosi si concentrici. Lamelele albe si libere sunt îngustate spre picior. Piciorul este înalt de 6-11 cm si gros de 1-2 cm, este plin, cilindric, îngrosat la bazã, unde prezintã o volvã albã, dublã si groasã care este vizibilã la ciupercile tinere. Inelul este alb si usor încretit. Carnea este fragedã, subtire si albã, nu are miros si gust. Creste în pãdurile de foioase si rãsinoase din iulie si pânã în octombrie. Este o ciupercã foarte toxicã.


Boletus satanas - Hrib tigãnesc, buretele dracului



Tricholoma tigrinum

Este o ciupercã mare (8-20 cm), cu pãlãria tipicã de culoarea tigrului. Lamelele sunt lungi, cu reflexe verzui. Aceastã ciupercã provoacã tulburãri violente gastro-intestinale. Este necomestibilã.