Retete Culinare

 CIUPERCI SOTE

Ingrediente

500 gr ciuperci champignon micute
2-3 prize oregano
4 catei de usturoi
1 lingurita rasa boia dulce
1 varf bun chili pudra (sau boia iute)
1 lingura suc de lamaie
3 linguri sherry sec (Tio Pepe Fino)
cateva fire de patrunjel
7 linguri ulei de masline de calitate
sare

Portii: 2-3

Preparare
Spalati ciupercutele cu un servetel umed si taiati din codite astfel incat sa ramana doar 1/2 de cm din ele. Striviti usturoiul si apoi pisati-l intr-un mojar cu putina sare pana devine pasta. Adaugati peste el boiaua dulce si chili si 2 linguri de apa. Frecati pana obtineti un mujdei fin. Tocati marunt patrunjelul.
Tot timpul cat pregatiti ciupercile focul sa fie la maxim! Trebuie sa auziti cum sfaraie tigaia non-stop.
Se incinge bine uleiul, intr-o tigaie larga in care ciupercile sa nu fie inghesuite.
* pentru cele 500 gr ciuperci am folosit o tigaie de 25 cm diametru si am fost la limita; mai multe erau deja prea inghesuite
Adaugati ciupercile si prajiti-le scuturand tigaia din cand in cand (sau amestecand cu o lingura de lemn, cum va e mai la indemana) pana vedeti ca pe alocuri sunt rumene, cca 3-4 minute. Presarati ciupercile cu oregano (pe care-l striviti intre degete cand il presarati ca sa-si elibereze mai bine aroma) si sare dupa gust.
Turnati mujdeiul si amestecati rapid.
Turnati sucul de lamaie si sherry-ul si lasati sa fiarba inca 1 minut, pana cand sosul din tigaie se ingroasa, devine siropos.
Se ia tigaia de pe foc si se presara patrunjelul tocat. Se gusta de sare.
Se servesc calde sau reci, cu paine taraneasca (ca sa inmuiati in sosul delicios), ca aperitiv sau garnitura.

CIUPERCI UMPLUTE CU BRANZA

Ingrediente

20 ciuperci champignon (nici foarte mari, nici foarte mici)
150 gr crema de branza (cu verdeturi sau ceapa; tip Almette)
100 gr branza Danish White
2 fire marar
125 gr cascaval (sau mozzarella; eu folosesc cascaval afumat si recomand sa-l folositi si voi)
piper
chili fulgi (sau boia dulce/iute)
1 lingura suc de lamaie (optional)

Portii: 3-4

Preparare
Se amesteca crema de branza cu danish white si mararul tocat. Se da pe razatoarea mica cascavalul.
Se curata ciupercile de picioruse. Se spala foarte rapid cu apa in care am pus sucul de lamaie (ca sa nu se innegreasca la copt).
* in prima poza, chiar in dreapta jos, apare o ciuperca gri, este o ciuperca pe care am spalat-o doar cu apa (fara lamaie) ca sa se vada diferenta fata de restul date cu suc de lamaie.
Se pun ciupercile cu fata (zona in care a fost piciorusul) in jos, intr-o tava cu hartie de copt.
Se dau la cuptor la 220C pentru 15 minute. In acest fel, mare parte din sucul din ciuperci se va scurge inainte de a pune umplutura si la final ciupercile umplute vor avea un aspect mai frumos.
Se scoate tava din cuptor si se pun ciupercile pe o farfurie. Se curata tava de sucul lasat de ciuperci si se inlocuieste hartia de copt. Daca in palaria ciupercilor s-a adunat suc, absorbiti-l cu servetele de bucatarie.
Se aseaza ciupercile la loc pe tava, de data asta cu fata in sus. Se umple fiecare ciuperca cu 1/2 lingurita crema de branza.
Se aseaza deasupra cascaval razuit, astfel incat crema sa nu mai fie vizibila. Acoperiti cu cascaval doar zona cu crema de branza, nu si marginile ciupercilor. In acest fel cascavalul nu se va scurge prea tare in tava.
Se presara cu piper si fulgi de chili (sau boia).
Se dau la cuptor, tot la 220C, pentru 15 minute. In ultimele 5 minute comutati cuptorul pe grill (caldura sa vina de sus) pentru a se gratina frumos cascavalul. Lasati pana sunt rumene desupra si supravegheati-le cat stau sub grill.
Sunt mai bune calde dar si reci sunt ok.


 TOCANITA DE CIUPERCI

500 gr ciuperci
2 gogsari
2 rosii
1 ceapa
2-3 catei de usturoi
1 leg marar
sare, piper si numai o lingura de ulei
Mod de preparare
Ciupercile se curata (palaria separat si coditele separat), apoi se taie in felul urmator: coditele se toaca marunt iar palariile se taie in fasii cat se poate de subtiri, dupa care se mai sectioneaza inca o data. In final trebuie sa arate ca niste aschii. Se toaca ceapa marunt si se pune la calit cu o lingura de ulei. Aceeasi operatie se face si pentru gogosari. Se calesc impreuna pana se inmoaie un pic. Se adauga ciupercile si usturoiul si se lasa la fiert vreo 5 minute. Intre timp se paseaza rosiile. Se pun si rosiile pasate si se lasa la fiert, la foc mic, pana scade zeama. Retineti: la aceasta reteta nu se foloseste apa! Spre sfarsit se potriveste de sare si piper si se adauga mararul tocat. Se mai lasa sa dea 2-3 clocote si se inchide focul.
Mod de servire


Se serveste cu mamaliga.